Круглий стіл “День нейтралітету Туркменістану”

12 грудня Туркменістан відзначає друге за значимістю державне свято - День нейтралітету. 1995 року на 50-й сесії Генеральної Асамблеї ООН прийняла резолюцію, в якій підтримала ідею Туркменістану стати державою зі статусом постійного нейтралітету. Відповідно до резолюції, Туркменістан визнаний нейтральною державою, яка зобов'язується не брати участі в збройних конфліктах, не втручатися у внутрішні справи інших держав.

З цієї нагоди в Українсько-туркменському культурно-освітньому центрі відбувся круглий стіл, присвячений відзначенню Дня нейтралітету Туркменістану. 

Із вступним словом до учасників круглого столу звернулася директор Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Катерина Ільніцька, яка наголосила на важливості миролюбства, шанобливого ставлення до інших народів, їх культури і традицій, які є базисними умовами нейтралітету і набули нового якісного наповнення у зовнішній політиці і дипломатії Туркменістану.

Учасники круглого столу заслухали цікаву та змістовну доповідь студентки ІІІ курсу факультету іноземних мов Аманової Лачин, яка супроводжувалась презентацією про історію та традиції святкування цього свята у їхній рідній державі. Студенти обговорювали актуальні питання, щодо збереження нейтралітету Туркменістануна світовому рівні та перспективи нейтрального статусу.

Туркменістан проявляє незмінну прихильність своєму міжнародно-правовому статусу, на ділі підтверджуючи, що нейтралітет, миролюбність і добросусідство складають базову основу його зовнішньої політики.

Присутні побажали благополуччя і процвітання своїй Батьківщині - незалежному Туркменістану і виступили за подальше проведення країною суверенної, але при цьому активної та конструктивної зовнішньої політики, що базується на основі нейтрального міжнародно-правового статусу.