Свято Курбан-байрам

Однією з найбільш важливих і значимих святкових дат для мусульман вважається проведення свята Курбан-байрам. По суті, це один з найголовніших днів у житті кожного істинного віруючого. З ним пов'язують величезну кількість традицій, які з'явились ще кілька століть тому. Початок святкуванню було закладено ще тюркськими народами, але в перекладі з мови арабів назва означає «свято жертви».

У Туркменістані Курбан Байрам - це один з найулюбленіших народом свят. Кожен поважаючий себе мусульманин, повинен зробити традиційний обряд жертвопринесення і приготувати в своєму будинку блюдо з м'яса жертовної тварини. Причому прийти пригоститися їм зможе кожен бажаючий.

У дні святкування Курбан-Байрам найчастіше таким тваринам є баран. Однак можна пожертвувати і більш великим тваринам, наприклад, верблюдом або биком, і запросити на свято ще більше число гостей.

Традиційною розвагою Курбан-Байрам Туркменії вважається катання на гойдалках. При цьому гойдалки бувають найрізноманітніші, від невеликих до гігантських, на яких катання не зовсім безпечне заняття. Прийнято вважати, що катаючись на гойдалках в дні Курбан-Байрам очищають від гріхів.

Як правило, черга у гойдалок вибудовується величезна - чи то грішників дуже багато, то є спосіб спокутування гріхів досить кумедний.

Сама назва відсилає до історії про пророка Ібрагіма (Авраама), події якої описані в 37 сурі Корану (взагалі Ібрагіму в Корані приділяється багато уваги). Якось раз йому уві сні явився ангел Джабраїл (ототожнюється з біблійним архангелом Гавриїлом) і передав, що Аллах велить принести в жертву сина. Йшлося про старшого сина Ісмаїла (в Старому Завіті фігурував Ісаак). І Ібрагім, незважаючи на душевні терзання, все-таки погодився зарізати рідну людину. До слова, син теж був готовий померти за волею Бога. Але коли жертва була майже принесена, Аллах зробив так, щоб ніж не зміг різати, а жертва сина була замінена бараном. Це було випробування віри, і Ібрагім успішно пройшов його.