День туркменської дині

День туркменської дині ( туркм. Gawun baýramy). відзначається по всій території країни кожної другої неділі серпня. Це торжество було засновано керівництвом республіки в 1994 році як данина всенародної поваги селекціонерам і працівникам сільського господарства, чиїми стараннями туркменська диня стала відома далеко за межами Туркменістану.

На території Туркменістану вже кілька тисячоліть вирощують баштанні культури, в тому числі солодкі, соковиті, ароматні дині. Це підтверджують археологічні знахідки: на розкопках стародавнього городища Гяур-Кала виявили кілька насіння динь.

 

Туркменська диня служить предметом справжнього гастрономічного культу у себе на батьківщині. Соковиті шматочки цього золотистого плоду століттями служили джерелом натхнення для місцевих поетів, а торгівля сушеною динею велася аж до Індії і Китаю. Сьогодні в Туркменістані вирощується більше 400 різновидів «Королеви баштану», включаючи легендарні сорти Гулябі і Гарригиз.

Центром святкування Національного дня дині традиційно стає туркменська столиця, де проходять конференції вчених-баштанниками, художні виставки, ярмарки, масові гуляння, концерти та театралізовані вистави. Офіційним центром урочистостей вважається велика сільськогосподарська виставка, яка зазвичай проходить на території Ашхабадського кінноспортивного комплексу. Баштанники з усіх регіонів Туркменістану виставляють тут свою кращу продукцію в рамках загальнодержавного конкурсу «Золотий баштан Золотого століття», переможцям якого вручаються цінні урядові нагороди.

Туркменські дині і донині залишаються улюбленими ласощами жителів багатьох країн, особливо колишніх радянських республік. А в самому Туркменістані вони вважаються частиною великої спадщини, національним багатством, символом таланту і працьовитості місцевих хліборобів, гідно продовжують традиції предків.