Свято зерна (Галла Байрами)

 Галла байрами - всенародне свято, в основі якого лежать національні традиції вшанування хліба як символу достатку і благополуччя. Трепетне ставлення до хліба сучасні туркмени перейняли від стародавніх предків. Адже пшениця була і залишається головним компонентом ритуальних страв.

З хлібом пов'язано чимало стародавніх прикмет, яких неухильно дотримуються і сьогодні. Так, відправляючись в далеку дорогу, прийнято брати з собою елдаш, або чурек, який оберігає мандрівника від негараздів та випробувань ворогів. Будь-який гість, що переступає поріг туркменського будинку, насамперед повинен покуштувати хліб, навіть якщо він цілком ситий. Ні в якому разі не можна класти хліб тильною стороною вгору, недбало відламувати від нього кусень і вже тим більше кидати на землю. А дана на хлібі клятва, вважається священною. Порушуючи її, людина робить непростимий проступок.

 За ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Катерини Ільніцької та завідувача відділу по роботі з іноземними студентами Надії Ремезовської була організована зустріч з активом туркменських студентів. Від імені адміністрації навчального закладу вони привітали усіх іноземних студентів та їхніх батьків з таким важливим святом.

День зернаі в Туркменістані - знаменне свято, яке відзначають всенародними урочистостями, ярмарками, кінними змаганнями і, зрозуміло, вшануванням хліборобів, а найчастішим вигуком в цей день є «Хліб всьому голова!».