Круглий стіл «Килим – символ туркменського народу»

 В останню неділю травня в Туркменістані відзначається національне свято – День туркменського килима.

Головна мета свята - відродження, збереження і творчий розвиток традицій туркменського килимарства. В цей святковий день, за традицією, проводиться безліч заходів з популяризації національного мистецтва килимарства і залучення нового покоління в дану галузь.

«На Сході будинок там, де розстелений килим», говорить одне з туркменських прислів'їв. Істинність цієї мудрості підтверджує історія Туркменістану. Навіть

якщо навколо вас випалена пустеля або суворі гори, килим - це оазис. Відразу поруч з'являється пишний сад, строкаті птахи в кроні дерев, водойми.

Під час круглого столу іноземні студенти ознайомили українську молодь із історією виникнення державного туркменського свята та особливостями створення їхньої національної святині.

Фахівець І категорії Кошевнюк Г.С. представила розгорнуту історію та особливості килимарства в Туркменістані у вигляді презентації.

Кожен туркменський килим має свій неповторний візерунок. Але всі вони, незважаючи на відмінності, мають загальний фон, загальну семантику - все, що складає туркменський килим.

Студентки факультету фізики математики та інформатики Аманова Лачин та Сеїдова Айнур  розповіли про звичаї й традиції килимарства в їхній сім’ї.

Мистецтво ткати килими передавалося через століття, від матері до доньки, від внучки до правнучки - з покоління в покоління. Існували цілі сім'ї, навіть села і племена майстрів, що прославилися своїм самобутнім мистецтвом.

Кожен туркменський килим абсолютно неповторний, і в той же час традиційний.

Не випадково сьогодні туркменські килими порівнюють з венеціанським склом, брюссельськими мереживами, кубинськими сигарами. Це еталон, це досконалість.