Перейти до контенту

Зустріч туркменських студентів із представниками Державної міграційної служби України

 22 травня 2019 р. відбулася зустріч туркменських студентів із начальником Уманського РВ УДМС України в Черкаській області Євгеном Приходько та провідним спеціалістом СОЗНМРВ Уманського РВ УДМС України в Черкаській області  Володимиром Пензаєм у рамках проведення цільових профілактичних заходів з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері під умовною назвою «Мігрант»у період з 1 березня до 31 травня.

Основною метою операції є, в першу чергу, запобігання і протидія нелегальній міграції, а також перевірка додержання іноземцями та особами без громадянства встановлених правил перебування на території України

Вони розповіли студентам про нормативно-правову базу щодо правового статусу й обов’язків іноземних студентів в Україні.

Дотримання прав іноземних студентів є однією з найактуальніших проблем для України, оскільки наша держава входить до 10 країн-лідерів у сфері міжнародної освіти.

Одним із засобів вирішення цієї проблеми є правова освіта іноземних студентів, більшість з яких практично не знають своїх прав і обов’язків на території України, а тому дуже вразливі до порушення прав і потрапляння в різні конфліктні ситуації.

Іноземним студентам наголосили на тому, що відповідно до  Постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р.  №322 на території України вони перебувають на законних підставах з метою  навчання, а не працевлаштування, що регламентує посвідка на тимчасове проживання в Україні.

Порушення Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (с. 203 КУпАП), а в подальшому – видворення з території України, що супроводжується забороною в’їзду в Україну строком від 3 до 10 років (с. 26 і 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Працівники ДМС України побажали іноземним студентам дотримуватися чинного законодавства України та успіхів у навчанні.