Круглий стіл «Державна символіка Туркменістану».

19 лютого в Туркменістані відзначили день прапора. День Державного прапора - це данина поваги, любові і шани прапору Туркменістану. Щорічно по всій країні на честь цієї знаменної дати проводяться масштабні урочистості, культурно-масові заходи.

 За ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Ільніцької Катерини Сергіївни фахівця І категорії Кошевнюк Галини Сергіївни було проведено круглий стіл «Державна символіка Туркменістану».

Державна символіка гармонійно поєднує національні мотиви і духовні цінності з загальнолюдськими, має глибокий зміст і виражає те, яким туркмени бачать своє майбутнє.

Державний прапор Туркменістану - полотнище зеленого кольору з вертикальною червоно-бордовою смугою, на якій зображені п'ять національних гелів (орнаментів), з білими півмісяцем і п'ятьма зірками. Вибір зеленого кольору пов'язаний з тим, що предки туркмен на полотнищах використовували зелений колір.

Півмісяць означає чисте небо над головою щасливого народу, в той час як білий колір символізує безтурботність і щирість. П'ять зірок означають п'ять областей Туркменії, також вони означають п'ять почуттів, а п'ять-решт кожної зірки - п'ять станів речовини.

П'ять національних килимових гелів, кожен з яких обрамлений килимовим орнаментом, також символізують велаятів (області).

Після прийняття 12 лютого 1995 року Генасамблеєю ООН резолюції про постійний нейтралітет Туркменістану, на прапорі під килимовими орнаментами були додані дві пересічні оливкові гілки. В знак поваги до Державного прапору в 2008 році в Ашхабаді перед Головним національним музеєм країни був встановлений гігантський флагшток висотою 133 метри. Розміри прапора, що розвівається на флагштоку, - 52,5 на 35 метрів. Вага полотнища 420 кг. Цей флагшток увійшов до Книги рекордів Гіннеса.