Бесіда “Шлях народу до власної державності», присвячена до Дня Соборності України”

За ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Ільніцької К.С. та фахівця І категорії Кошевнюк Г.С. до 100-річчя з Дня Соборності України було проведено бесіду з іноземними студентами «Шлях народу до власної державності».

22 січня 2019 року Українська Народна Республіка (УНР) та Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) підписали Акт злуки. Таким чином відбулося історичне об'єднання українських земель, так званої Наддніпрянської і Наддністрянської України.

В ході бесіди Катерина Сергіївна зазначила, що соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну.
В сучасній Україні на державному рівні вперше святкували цей день вже у 1999 році. Живий ланцюг – символ та головна традиція Дня соборності України. Сьогодні це свято відзначають створенням живих ланцюгів, які об’єднують Західну і Східну частини країни. Перший такий ланцюг створили в 1990 році, коли понад мільйон патріотично налаштованих українців взялися за руки і об’єднали шлях з Києва до Львова.

У XXI столітті ця традиція стала поступово відроджуватися. Зазвичай близько тисячі людей збираються в живий ланцюг на київському мосту Патона, символічно об’єднуючи таким чином правий і лівий береги Дніпра.

Після закінчення бесіди іноземні студенти у складі делегації Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини разом з представниками громадськості міста Умань взяли участь у загальноміському заході, присвяченому Дню Соборності України.

Після покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку студенти та викладачі стали активними учасниками флешмобу «Ланцюг єднання».