Всесвітній день вишиванки

Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу.   За останні роки свято набуло масштабного рівня. На честь цього свята по всій Україні і світі відбувається велика кількість подій та заходів, різного роду акцій, флешмобів.

Одна з таких подій відбулася і у нашому навчальному закладі. І не лише українські, а й іноземні студенти УДПУ приєднались до, так званого, флешмобу. В університеті навчаються громадяни різних країн, тому День вишиванки є чудовою нагодою представити національні традиції  усіх народів. Студенти з Туркменістану, одягнувши своє традиційне вбрання, продемонстрували всім туркменський орнамент, яким прикрашають чоловічий і жіночий одяг. Це свято об'єднує всі народи  і показує власну самоідентифікацію та національний код. У цей день варто пам'ятати свою національну та громадянську позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

Свято має свої традиції та звичаї. Кожен, хто одягає вишиванку в цей день, стає учасником свята. Можна піти у вишиванці на роботу,  в школу чи на прогулянку з друзями. Святкують його не так давно, але за короткий час вишиту сорочку одягають все більше українців. Таке свято сьогодні є чудовою нагодою одягти вбрання, у якому ходили усі українці ще сто років тому, і яке вдалося не втратити аж до проголошення незалежності нашої держави. І хоча зараз вміння вишивати вже не передається з покоління в покоління, традиція носити вишиванку не забувається саме завдяки таким святам.

День вишиванки запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в це свято завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.