Круглий стіл “Міжнародний день нейтралітету”

День нейтралітету одна із знаменних подій, вписаних золотими літерами в історію розбудови незалежності туркменського народу. 12 грудня Туркменістан святкує 23-річчя свого нейтралітету: цього дня 1995 року Організація Об’єднаних Націй офіційно визнала «постійний нейтралітет» цієї країни. 

2 лютого 2017 року на 71-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй було одноголосно прийнято Резолюцію про проголошення 12 грудня Міжнародним днем нейтралітету, що в черговий раз продемонструвало високий авторитет Туркменістану на світовій арені і загальне визнання її вагомого внеску в забезпечення регіонального та глобального миру, безпеки та сталого розвитку.
Ініціатива про заснування цього свята була озвучена Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим на Міжнародній конференції, яка відбулася в туркменській столиці 12 грудня 2015 року - в день, коли країна урочисто відзначала 20-річний ювілей свого постійного нейтралітету.

З цієї нагоди в Українсько-туркменському культурно-освітньому центрі відбувся круглий стіл, присвячений відзначенню Міжнародного дня нейтралітету. 

Із вступним словом до учасників круглого столу звернулася директор Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Ільніцька Катерина Сергіївна, яка наголосила на важливості проведення в цей день просвітницьких та інформаційно-роз'яснювальних заходів, спрямованих на зміцнення ідеалів миру як всередині країн, так і в стосунках між усіма країнами і народами.

В засіданні круглого столу взяли участь представники  різних факультетів. Зокрема, виступ студентки І курсу факультету фізики, математики та інформатики Сапарової Шекер з декламуванням вірша «О, любимая страна» Гурбангелди Бердимухаметова вразив учасників круглого столу та надихнув на активну дискусію.
Представник студентського активу студент 3 курсу факультету іноземних мов Токлиєв Даянч акцентував увагу присутніх на значенні нейтрального статус, який накладає на Туркменістан ряд зобов'язань перед світовою спільнотою. Це неприєднання до політичних, економічних, військових союзів і блоків; наявність власної армії з необхідною для держави чисельністю, достатньою для захисту миру і свободи країни; відмова від зброї масового ураження,а також високі стандарти загальнолюдських цінностей, принципи демократії, гарантії громадянської злагоди і миру в середині країни; проведення внутрішньої і зовнішньої політики в тісній співпраці з ООН і гуманітарними міжнародними організаціям.

Студент І курсу факультету фізики, математики та інформатики Койлиєв Алланур зупинився на вкрай актуальних питаннях, які стосуються нейтралітету, а саме: миролюбство, шанобливе ставлення до інших народів, їх культури і традицій, які є базисними умовами нейтралітету і набули нового якісного наповнення у зовнішній політиці і дипломатії Туркменістану.

Студентка І курсу факультету фізики, математики та інформатики Сапарова Шекер підсумувала важливість дотримання норм нейтралітету, а також зазначила, що ініціатива Туркменістану про прийняття нейтрального статусу, була вірним і далекоглядним рішенням, націленим на перспективу.На завершення круглого столу пролунав вірш Маммедової Айтумар «День нейтралітету».