Щедрий вечір або свято Маланки: звичаї та традиції святкування

13 січня, напередодні Нового Року за старим стилем, українці святкують Щедрий вечір або ж Багату кутю. За християнським календарем – це день преподобної Меланії.

В народній українській традиції обидва свята об'єднались, тож тепер в один вечір святкуємо Меланку та Щедрий вечір.

На базі Українсько-туркменського культурно-освітнього центру за сприяння директора Ільніцької Катерини та провідного фахівця відділу по роботі з іноземними студентами Найдюк Ірини було проведено захід для іноземних студентів з метою ознайомлення їх зі звичаями та традиціями святкування Щедрого вечора.

За традицією Щедрий вечір зустрічають за багатим  столом, тобто з непісними стравами. Обов'язкова страва на святковому столі ввечері 13 січня –  щедра кутя. Крім куті, на Щедрий вечір господині готують колоритні українські страви: печеню, домашню ковбаску, пироги та вареники з сиром, млинці.

Перед тим, як сідати за стіл, сім'я молиться і дякує Господу за здоров'я і благополуччя. Потім всі, спробувавши куті, починають вечерю. Після святкової вечері сім'я співає колядки, щедрівки, господар виносить дідуха (традиційний сніп пшениці, який вносять на Святий вечір). Також господар будинку виносить трохи куті і пригощає всіх тварин, якщо вони є в господарстві.

Під вікнами будинків лунають щедрівки. Це збираються діти, щоб пощедрувати господарям побажати добра і щастя в році, що настав.  За традицією, щедрувати починають ввечері 13 січня - і до півночі. У цей вечір щедрувальники можуть побешкетувати та зробити невелику шкоду в обійсті господаря. Посівають вранці 14 січня, до полудня. Щедрують - дівчатка, посівають - хлопчики, і не навпаки, щоб успіх та щастя не сполохати.

З великим задоволенням і захопленням наші студенти розтирали мак у макітрі, кололи горіхи, змішували інгредієнти та їли смачну кутю. Такої страви в Україні вони ще не частували.