Вітаємо зі святом Курбан-байрам!

З 30 липня по 3 серпня мусульмани відзначають свято жертвопринесення Курбан-байрам (арабською манер - 'Ід аль-Адха), яким завершується хадж. У мечетей з цієї нагоди традиційно збираються десятки тисяч віруючих, щоб зробити ранкову молитву. Однак в цьому році через пандемію кількість прихожан обмежена.

Це одне з найбільш знакових релігійних урочистостей, що нагадує мусульманам про відданість людини Богу і про милосердя Всевишнього.

Це свято настає через 70 днів після ще одного найважливішого дня - Урази-байраму (закінчення посту в місяць Рамадан). Треба пам'ятати, що мусульмани використовують місячний календар, який складається з 12 місячних місяців і містить приблизно 354 дня. Тому свято щорічно зустрічають не в один встановлений день, а в різні.

Ключова частина Курбан-байраму - жертвоприношення. Після святкової молитви віруючі заколюють барана (можна ще верблюда, корову, буйвола або козу), згадуючи про подвиг пророка Ібрагіма. Одну третину жертовних тварин віддають біднякам або дитячим будинкам, одну третину роздають гостям і родичам, і ще одну третину залишають сім'ї.

А ще в цей день прийнято відвідувати близьких і молитися за померлих. Також віруючі повинні роздавати милостиню.

Шановні студенти, вітаємо вас зі святом!

Нехай в ці священні дні, в ваших душах буде радість, світло і чистота. Зі святом Курбан Байрам! Бажаємо, щоб Аллах ніколи не залишив вас, допомагав йти в життя вірними шляхами, вказував на правильні рішення і давав мудрості вашим вчинкам. Бережіть в серці фортецю віри, поваги до старших і любові до близьких. Нехай благополучними будуть ваші дні!